Tibi krystaly jsem získal od své švagrové někdy v roce 2003 nebo 2004. Vyrobený nápoj chutnal sladce a lahodně a díky citronu mi připomínal mojí oblíbenou "bezovku".
Bylo to zcela jednoduché: krystaly propláchnuté pod tekoucí studenou vodou vložte do přiměřeně velké sklenice, zalijte studenou vodou přidejte 5 lžic cukru, 3 plátky citrónu a třeba rozinky a nechte stát 3 - 5 dnů a každý den promíchat nekovovou měchačkou nebo lžící a nakonec scedit přes plastový cedník a následně opakovat a zcezenou tekutinu pít.
Popravdě, jednou jsem místo cukru přidal do roztoku sůl a přišel jsem na to až za 3 dny a následný další - správně připravený nálev jsem vylil, protože do něj krystaly vypouštěly právě tu sůl, ale chci Vám tím jen sdělit, že tibi krystaly vydrží skoro všechno.
Krystaly se množí tím rychleji, čím více je sladíte, ale je to zároveň dáno slunečním osvitem (léto / zima) a teplotou v místnosti. Dá se říct, že po 10 opakováních máte asi dvojnásobné množství krystalů, které pak můžete darovat kamarádům a v rodině a nebo jsem je zahlédl, prodávat na internetu.
Nevyužívané krystaly, tedy když už Vám jejich nápoj poleze krkem, lze zamrazit a následně znovu aktivovat do připraveného roztoku, ale počítejte, že bude trvat asi dvojnásobný čas, než začnou pracovat tak jak mají a první hotový nálev nebude nic moc, tak akorát na vylití.
Krystaly Tibi jsou živá zrnka, rostou, množí se a stačí jim k životu jen voda a cukr. Pro správnou funkci a výrobu musíme do něj přidat sušené ovoce jako například rozinky. Pro zlepšení chuti můžeme přidat citron nebo pomeranč. Nápoje, které se stejně jako Tibetská houba vyrábějí kvasným procesem, obsahují velmi vzácné látky, které se v běžných potravinách téměř nenachází. Kvasný proces je tím chemickým zázrakem, který to umí.
Tibi krystaly dělají dá se říct zázraky, které medicína prostě neumí. Vyčistí naše těla zanesená toxickými látkami, dá jim větší odolnost.
Hotový nápoj je velmi chutný, jako citronový džus, chuť si volíme sami množstvím cukru a přidáním sušeného ovoce. Chlazený je výborný a nízká teplota značně prodlužuje jeho životnost. Chuť je však jen jeden aspekt, avšak vynikajících léčivých účinků je mnoho.
Nachystáme si nějakou nádobu (nekovovou), do kterého tibi dáme. Já používám skleněný džbán o objemu 1 litr. Nasypeme do něj jednu dávku krystalů, což je cca 1 až 2 polévkové lžíce, zalijeme vodou (moje finta je nechat vodu cca dva dny odstát a poté ji na krystaly nalít). Nemá tolik špatných látek, které krystalům moc nesvědčí. Přidáme cukr (já používám cukr moučka, ale lze i krystal, musí se ale pořádně rozpustit. Uvádí se, že je dobré používat hnědý cukr nerafinovaný, ale dle mého názoru není potřeba. Teď stačí přidat do nápoje pár sušených rozinek (cca 5 kousků) nebo sušené fíky či jiné ovoce a můžeme přidat i kolečko citronu odkrojené od kůrky nebo i jiné ovoce například jablka. Takto připravenou směs necháme v pokojové teplotě jeden až dva dny. Záleží na teplotě. V létě stačí den a v zimě, když je teplota zhruba 20 stupňů Celsia, můžeme nechat nápoj klidně dva až tři dny pracovat. Hotový nápoj příjemně voní (asi jako citronový burčák). Vezmeme plastové sítko a nápoj přecedíme. Hotový můžeme skladovat v lednici nebo ihned vypít. Sušené rozinky měníme asi jedenkrát do týdne. Citron také tak. Při výrobě každé dávky přidáme pokaždé cukr. Já dávám do jednoho litru asi 3 polévkové lžíce, ale čím více cukru, tím se krystaly množí rychleji.
Hotový nápoj je velice chutný a lahodný obzvláště v letních měsících a v zimě při posílení imunity.